Vi går i dybden med alt vedrørende foreninger, hjemmesider, nyheder og opdateringer på Foreningsnet.

Overvejelser før I stifter en forening

Udgivet den 10/01/2016

Danmark er fyldt med foreninger, som alle har hver deres formål. Men hvad er en forening egentlig?

I Danmark er foreningsfriheden en grundlovssikret ret. Det betyder at alle borgere har ret til at danne en forening uden tilladelse.

Det betyder også der ikke findes nogen formelle krav til, hvordan foreninger organiseres eller drives. Men der er en række tanker I bør overveje før foreningen dannes:

Hvad er formålet med foreningen? Hvorfor er foreningen sat i verden?

Visioner og mål
Hvad er jeres overordnede vision for arbejdet? Hvilke konkrete mål vil I gerne nå? Og hvornår vil I have nået dem?

Værdier
Hvilke værdier, hvilken etik og hvilket menneskesyn synes I skal præge jeres forening, dens mål og aktiviteter?

Organisation og ledelse
Hvordan skal den demokratiske opbygning af foreningen være? Hvem bestemmer hvad? Skal der være udvalg eller projektarbejde?

Økonomi
Hvilke udgifter forventes? Skal der lejes lokaler? Hvor meget skal betales i medlemskontigent? Kan der søges offentlig støtte?

Vedtægter
Der er ingen opskrift til, hvordan vedtægter skal udformes - men det kan være en god ide at udarbejde, for at give en fælles forståelse af foreningens formål, mål, midler, organisation og ledelse.

Når I nogenlunde har et fælles billede af førnævnte punkter, kan I indbyde til orienteringsmøde og/eller stiftende generalforsamling, som enten kan koldes i forlængelse af hinanden eller på forskellige tidspunkter.

Læs også Hvad skal der stå i foreningens vedtægter?

Orienteringsmøde
Ved orienteringsmødet fremlægges der for de fremmødte idéer og vejre stemningen for at stifte foreningen. Det kan være en god idé på forhånd af have udpeget en mødeleder.

Den stiftende generalforsamling
Er der stemning for at stifte foreningen, kan initiativgruppen opfordrer, den der vil være medlemmer, til at deltage i den stiftende generalforsamling. Her er det en god idé at gennemgå vedtægterne punkt for punkt, diskutere fremtidigt arbejde og kontingent og foreningens bestyrelse og revisor.

Ved mødets ende bør første bestyrelsesmøde også aftales.

Find mere inspiration på www.frivillighed.dk