Sådan kan du håndtere din sorg over at miste en personDøden af en elsket person er altid en svær tid. Den sorg, som du føler kan være altopslugende, og kan gøre det svært at klare de daglige gøremål. Det er dog vigtigt at finde måder at håndtere sin sorg på, så du kan fortsætte med at leve dit liv. 

Ikke to personers sorg er den samme, hvilket gør det hele mere kompliceret. I dette indlæg kommer vi med nogle råd til, hvordan du kan komme videre igennem din sorg. Men først, hvad er sorg og er der mere til det end blot tristhed?

 

Hvad er sorg?

Sorg er en mangesidet reaktion på tab, især på tabet af en person, kæledyr eller noget, der er dødt, og som man havde et bånd eller til. Selv om vi traditionelt fokuserer på den følelsesmæssige reaktion på tabet, har sorgen også:

  • Fysiske
  • Kognitive
  • Adfærdsmæssige
  • Sociale 
  • Filosofiske dimensioner

Sorg er unik for hver enkelt person og afhænger af mange faktorer, herunder tabets art, personens forhold til den afdøde og personens kulturelle og religiøse baggrund. 

Symptomer 

Der findes ikke én rigtig måde at sørge på, og der er ingen fast tidslinje for sorg. Nogle mennesker oplever måske kun nogle få symptomer, mens andre oplever dem alle. De mest almindelige symptomer omfatter:

  • Chok og fornægtelse
  • Sorg og depression
  • Vrede 
  • Længsel 
  • Accept

Sorg kan være en vanskelig proces at gå igennem, men den er også en vigtig del af helingen. Nedenfor kommer vi med nogle tips til, hvordan du kan forbedre dit mentale velvære og komme et eller flere skridt gennem sorgen.

 

Anerkend dine følelser

Det er normalt at føle en række følelser, når du sørger. Du kan føle dig vred, forvirret, forvirret, hjælpeløs og endda skyldig. Tillad dig selv at føle, hvad end du føler. Hvis du undertrykker dine følelser, vil det kun gøre dem værre i det lange løb.

 

Tal om din elskede

At holde mindet om dem i live kan hjælpe dig med at håndtere dit tab. Tal om de ting, I plejede at gøre sammen, del historier om dem med venner og familie, eller skriv endda om dem i en dagbog. Søg eventuelt hjælp til rydning af dødsboet, hvis du står til at arve et. Du kan hurtigt finde ryddere som har interesse i opkøb af dødsbo.

 

Hold kontakten med andre

Hvis du isolerer dig selv, vil det kun gøre din sorg sværere at bære. Læn dig op ad venner og familiemedlemmer for at få støtte, og prøv at blive ved med at deltage i aktiviteter, som du nyder.

 

Gør noget i deres minde

Nogle gange kan det hjælpe dig med at håndtere din sorg, hvis du tager handling. Overvej at give en donation i deres navn, plante et træ til deres ære eller gøre noget, som de elskede at gøre.

 

Der lys og håb forude

En elsket persons død er altid en svær tid. Den sorg, du føler, kan være altødelæggende og kan gøre det svært at klare de daglige aktiviteter. Det er dog vigtigt at finde måder at håndtere din sorg på, så du kan fortsætte med at leve dit liv. 

Ved at erkende dine følelser, tale om din elskede, holde kontakten med andre og gøre noget til minde om den elskede kan du begynde at helbrede og komme videre med dit liv.