Hekseskud – hvorfor?Vi kender det nok alle sammen – den der akut jagende smerter som rammer os i ryggen som lyn fra en klar himmel – Hekseskud. Men hvad dækker begrebet hekseskud egentlig over

Begrebet Hekseskud er i medicinsk forstand ikke en egentlig diagnose, men det er mere en symptombeskrivende diagnose på lige fod med hold i ryggen, nerve i klemme og lignende udtryk. Vi bruger dog begrebet i stor stil i daglig dagen og alle har nok en erfaring med hekseskud eller kender nogen der har haft problemer hermed.

Det dækker over den akut jagende smerter som typisk opstår ved en ”forkert bevægelse”, og smerter rammer akut uden varsel. Tidligere mente man at man var blevet forhekset og deraf begrebet hekseskud. Typisk er det dog udløst at små bevægelser, og ofte simple bevægelser som mange har gjort mange gange tidligere

Selvom begrebet er almen kendt, er hekseskud ikke et veldefineret begreb, og de bagvedliggende årsager til både debut men også symptomer kan være svære at forklare

Lidt simpelt anskuet er hekseskuddet en overreaktion fra kroppen på en bevægelse eller andet hvor kroppen føler sig truet – den reagere herefter krafttig ved en akut opspænding af muskler og led, hvilket medfører jagende smerter ved bevægelse. Mange oplever at være mere eller mindre fastlåst i en typisk foroverbøjet stilling og har kraftig jagende smerter ved forsøg på at rette sig ud.

Hekseskud – hvad skal jeg selv gøre?

Selvom det måske føles bedst, så er det vigtigt ikke at tage alt for meget hensyn til smerterne. Det er i stedet vigtigt at bevæge sig inden for hvad kroppen tillader dig for at afhjælpe tilstande hurtigst muligt. Din Kiropraktor kan hjælpe dig med at lindre smerterne og kommer hurtigt tilbage til normal dagligdag samt livskvalitet.

Det er vigtigt at huske at selvom smerten måske kan føles sådan så går ryggen ikke i stykker og smerten er sjældent et udtryk for noget alvorligt. Det er dog altid en god ide at få tjekket og undersøgt årsagen til dine rygsmerter ved relevant fagperson som f.eks. en kiropraktor – især hvis smerterne synes forkerte eller har udstråling til ben eller arme. Udstrålende smerter til ben eller arme kan være indikation på en diskusprolaps og det er derfor vigtigt at dette bliver undersøgt og håndteret korrekt hvis man skal undgå for mange problemer i henhold til disse.

Heldigvis er smerterne sjældent alvorlige og de fleste kommer sig hurtigt oven på deres rygsmerter og er tilbage til normal hverdag igen uden den store begrænsning. Når smerterne er ovesået kan det være en god ide at igangsætte træning forebyggende for at undgå eventuelle tilbagefald med hekseskud, hold i ryggen eller øvrige ryggener. Din Kiropraktor kan hjælpe dig med øvelser og træning samt med sparring ifht nuværende træning samt dagligdag.

 

Få hjælp til dine rygsmerter i dag – kontakt din Kiropraktor i København for hjælp