Hvorfor er restitution vigtigt?Efter en endt træning, bør man altid sørge for at få restitueret. Hvilepauserne efter træningen er lige så vigtig som selve træningen. Dette er vigtigt, da det er i pauserne, at kroppen får lov til at regenerere. Under træningen bliver muskelmassen nedbrudt for så at blive genopbygget bagefter. Det er derfor vigtigt, at kroppen får ro til at regenerere sig selv efter dine træninger.

Hvad er restitution?

Restitution betyder genoprettelse eller helbredelse, hvilket også er det, som kroppen gør, når den har været aktiv under en træning. Kroppen restituerer, når man efter fysisk træning hviler og samler kræfter igen. Det vil sige, at kroppen først nedbrydes under træningen, hvorefter kroppen genopbygger sig selv igen – dog til en stærkere version end før. Dette kaldes for superkompensation og på den måde opnår man at øge sin muskelmasse mens man restituerer. Får kroppen ikke ro efter træning, vil den blive svækket, da kroppen ikke har mulighed for at reparere sig selv. Dette resulterer i, at man er mere udsat for skader. Bliver man først ramt af en skade, kan dette have en negativ påvirkning på din træning. Skaden kan forhindre dig i at udføre din træning. Derved risikerer man også at miste muskelmasse.

Hvordan restituerer man bedst?

Når det kommer til restitution, er der flere måder hvorpå man kan restituere, såsom:

  • Drikke vand
  • Spis mad med kulhydrater og proteiner
  • Lette bevægelser og udstrækning efter træning
  • Godt med søvn
  • Udføre andre lettere former for træning
  • Anvende recovery boots
  • Vekslende varme og kolde bade

Alle disse punkter forbedrer din restitution. Din restitutionstid afhænger af flere forskellige ting. Den vil for eksempel være afhængig af, hvor hårdt du har trænet, hvor god form du er i og hvor effektiv din restitution er. Typisk varer en restitutionstid ca 2-3 dage, dog kan den også vare mellem 1-10 dage, alt efter hvor hårdt man træner og hvor øvet man er. Når musklerne ikke længere er ømme, er det et tegn på, at kroppen er restitueret og man kan derefter påbegynde træningen igen.

Når man skal udføre lette bevægelser, udstrækning og andre lettere former for træning, kan man benytte træningsredskaber til dette formål. Man kan for eksempel benytte foamroller, som har den fordel at løsne op i stramme og ømme muskler. Derudover sørger den også for et bedre blod- og iltflow til musklerne. På den måde kan man hjælpe musklerne godt på vej til en hurtigere og bedre restitution. Du kan både finde træningsudstyr og træningstilbehør ved at klikke her.